[close]



★A spy >_- ★


I'm The Sweet Owner



NiZah. Human. Normal Girl. thirdteen. World. Around in my blog? Don't forget to give footsteps. Enjoy~



what's time is now huh? :3

Status

I love to know something new, and I hate a person who like to make me sad

Choose Background

Background 1 Background 2 Background 3


Blog Archive


Contact Me


Buku Tamu

Credits

© 2013 - Full Template by Meiza Maulida the basecode from Arrien Amani and Anugerah Salsa. The sweet header is Amatullah Mufidah. And the lovely helper is Aminah Hafidzatunnisa. Cute icon from Pixel.
Thursday, 24 December 2015 | 0 Possible[s]


Tika saat terhentinya runtin,

Aku memmikirkan mu,

Buat seketika,

Masa terhenti memberikanku peluang,

Peluang untukku mencoretkan sesuatu tentang mu ,

Meluahkan rasa hati yang kian berbuku,

Kita saling mengetahui isi hati,

Namun tidak pernah aku luahkan,

Begitu juga dirimu,

Kita hanya bermain mata,

Tanpa meluahkan sebarang perkataan,

Tanpa berbicara,

Hanya mata berbicara,

Ku pernah fikirkan sebabmu,

Membuatkan nafasku seolah dicengkam,

Benakku didandan sejuta persoalan,

Mencari salahmu,

Tanpa memikirkan diri sendiri.

Tika saat semakin hilang dalam diri,

Aku tersentak,

Nafasku bagai direntap perasaan,

Perasaan yang pernah ku pendamkan hanya buatmu.

Ini salahku.

Aku berdoa andai engkau yang terbaik buatku,

Akan DIA pelihara hati dan cinta kita hingga ke Jannah,

Kau bukan yang terbaik buatku,

Kau bukan yang tertulis buatku di luh mahfuz,

kau bukanyang akan menungguku di Jannah kelak,

kerana kau bukan yang terbaik buatku.

Nafas dicengkam,

Benak dipenuhi persoalan,

Kini perlahan-lahan nafasku kau lepaskan,

Soalanku dijawab,

Fikiranku dibiarkan melayang melintasi langit,

Membelah malam,

Bintang dan bulan hanya bisa memerhati,

Penghuni angkasa baru.




Tidak akan lagi kau dengar tangisan,


Tangisan yang pernah ku bazirkan buat sang kekasih,

Tangisan kekecewaan,

Telah kita berjanji tidak akan sedih dengan suratan takdir,

Takdir yang telah Dia tetapkan,

Telah kita berjanji di dalam doa,

Doa yang ku panjatkan selalu.

Aku tidak mampu mengajakmu mengejar cahaya-Nya,

Pasti ada yang lebih baik.

Yang terbaik,

Yang dia telah ukirkan hanya untuk mu.




Kita haru berhenti membenci,

Meski saling mencintai,

Berhenti bermain mata,

Mula berbicara sesama kita,

Sehinggalah hanya yang tinggal,

Hanya coretan sebuah kata di atas kertas lusuh,

Hanya yang tinggal,

Sayang..

tips/cara Abu Uwais al-Qarni(Syahmi) menghafaz al-qur'an
Wednesday, 23 December 2015 | 0 Possible[s]
Assalamualaikum, di sini.. saya ada melampirkan beberapa tips dari seorang saudara Islam kita di ask.fm :)

syahmi share la cara nta hafal al quran

Bismillah. Mengikut cara yang saya hafal, ada 3 jenis hafazan, iaitu hafazan lama; yang sudah kita hafal, hafazan terkini; yang baru kita hafal dua tiga hari lepas dan hafazan baru; yang kita baru nak hafal hari ini.
Jadi peringkat dia macam ni,
Dari mukasurat 1 sampai mukasurat 11(setengah juz satu) :
Hafazan baru : 3 baris sahaja
Hafazan lama SEMUA yang telah dihafal dari mukasurat satu.
Hafazan terkini : masih tidak ada lagi waktu ini.
Dari mukasurat 12 sampai mukasurat 42 (juz tiga) :
Hafazan baru : setengah muka surat
Hafazan terkini : 2 muka surat sebelum hafazan baru.
Hafazan lama : setengah juz. Bersilih ganti hati demi hari. Contoh hari pertama juz satu yang bahagian awal, hari kedua juz satu bahagian akhir, dan hari seterusnya juz dua awal dan hari keempat juz dua akhir(sampai tempat terakhir hafazan kita). Kemudian ulang balik proses ni pada hari kelima dan seterusnya.
Dari muka surat 43 sampai muka surat 122 :
Hafazan baru : 1 muka surat
Hafazan terkini : 5 muka surat sebelum hafazan lama : saru juz per day. Proses yang sama macam atas. Hari pertama juz satu, hari kedua juz dua dan hari ketiga juz tiga hingga tempat terakhir kita hafal. Jika juz yang baru dah lebih 10 muka, dia boleh jadi hafazan lama. Jadi begitulah seterusnya.
Dari muka surat 123 sampai 242 :
Hafazan baru : masih tetap satu muka.
Hafazan terkini : 7 muka surat sebelum hafazan baru
Hafazan lama : 2 juz per day. Sama jugak prosesnya seperti sebelum ini.
Dari muka surat 243 sampai khatam :
Hafazan baru : satu muka surat setengah. Ini paling maksimum. Jangan bagi ambik lebih dari satu muka setengah. Kakau tak mampu satu setengah muka, satu muka pun dah memadai.
Hafazan terkini : 8 muka sebelum hafazan baru.
Hafazan lama : 3 juz per day. Juga sama prosesnya seperti sebelum ni.
*setiap kali nak hafal hafalan baru, WAJIB BACA 40 kali. Baca, bukan hafal. Mesti tengok. Dan dalam satu majlis. Bermakna 40 kali mesti habis dalam satu kali duduk. Bukan hari ni baca 20 esok 20. Tak boleh. Kalau duduk baca lepas maghrib, mesti habiskan 40 kali dulu. Jangan pecahkan dia.
*mesti konsisten. Jangan on off
*buat amalan sunnah sampingan, terutama yang perlu diperhatikan ialah solat tahajjud. Sangat penting, bangunlah pukul 3 pagi ke, solat sambil mengulang. Maknanya baca hafazan kita dalam solat, terutama hafazan yang bermasalah.
*hindari segala maksiat dan bida'ah. Kerana ia adalah dzulumat, dan alquran tak akan masuk kedalam dzhulumat.
*kalau terbuat jugak maksiat, cepat cepat bertaubat.
*kurangkan masa dengan phone, banyakkan masa dengan quran.
*yang penting sekali mesti sabar dan bersungguh sungguh.
Al faqir ila rabbih : Abu Uwais Al Qarni Al Merwi.
نكتفي بهذا القدر.
ربنا يسهل.
السلام عليكم ورحمة الله.

Labels:

tempahan edit blog(blogspot)
Tuesday, 13 January 2015 | 0 Possible[s]


dalam kesusahan sekarang ni... aku ingat nak buat  empaha mengedit blog.. so, aku bila dah ada duit ni, boleh lah dermakan sekalikan? suku/separuh aku ambil, yang lain aku dermakan kan.. ok tak? ^_^ 
aku ni walaupun macam ni.. korang rasa blog aku cantik tak? ni senarai harganya.. korang boleh hantar cek / post kan .. .. kalau nak edit, email kan di sini atau di message twitter saya :* >_^ .. aku sebenarnya buat macam ni sebab aku dah penat asyik dipergunakan untuk buat blog dan orang tu kata dia yang buat.. penat kay.. dahlah free -.- .. 

header edit,background edit,cursor nama,chatbox,bunga api, salji/any efect,tukar font n lagu, hide shoutbox yang biasa,copyright gambar,jam bear,banner,assalamualaikum berglitter
= RM 10.00 

background edit,edit cursors, chatbox, bunga api, lagu, tukar font, lagu,header asal,copyright tulisan,lagu, chatbox
=RM8.00

header asal,background asal, salji, chatbox tak hide,banner
=RM 4.00

edit template biasa
=free

semasa email / pm pada saya, sertakan butiran di bawah..

ni perubahan blog saya :)
Nama: 
email (perluke? bukan memang dah ada? :3 ):
nama samaran:
warna kegemaran:
jenis blogskin yang suka :simple/yang ceria/nyatakan
jenis header yang dimahukan:
mahu disable right click?:
warna tema blog:
cara pembayaran :
lagu yang ingin dimasukan dalam blog:
blogger sejak?:
pernah baca Novel kakAin Maisarah? :
nyatakan gambar apa yang perlu diletakkan di blog : artis/gambar sendiri/apa sahaja

nyatakan juga biodata supaya saya boleh edit profile sekali ya? :*

P/S: yang ada lagu/header yang diedit lebih mahal kerana buat header antara salah satu benda yang susah dibuat :)

Farewell assalamuaalaikum >_^

siapa aku(bab 3)
Wednesday, 26 November 2014 | 6 Possible[s]
assalam.. maaf sangat lambat post.. lama tak dapat pegang koputer sebab ada hal :( .. tapi nah bab 3 ;)

(heheh.. pendek kan/ :3)
Bab 3
Selepas makan dan bersolat Zohor, Sherlina datang lagi ke blik Izzahichi dengan niat yang sama.
“NURUL ADDIN IZZAHICHI!”
“ Oh MAK KAU!” hampir terbalik kerusi yang diduduki oleh Izzahichi.
“HAHHAHAHHA!” ketawa Sherlina pecah di situ dan pada waktu itu  juga.
“Huh! Kau nak  apa hah?!”
“Rileks ah.. aku nak tanya kau ni,bila nak ajar aku? Ponat den tunggu ah”
“Ouh ha’ah.. kay ah.. let’s learn now” Izzahichi melangkah ke arah pintu keluar.
Di ruang tamu...
The most important thing we must know is kord..kau dah tahu kan semua ni?”
Yes!the rest of basic things of piano semua aku dah tahu”
If you said like that..aku nak kau main kan semua lagu yang kau tahu..” kata Izzahichi penuh ‘keguruan’.
Are you sure kau nak dengar semua yang aku tahu? Karang tak habis aku tak tahu.”
When I said A, so you must do A!” kata Izzahichi tegas.
Mak ai! Garangnya! Kalau macam ni, anak harimau pun boleh mengiau je.
Tanpa sebarang kata lagi, dia terus mainkan lagu ‘open your eyes,0330(U-kiss),Thank you Allah, hold my hands dan  rose by lee hi’
 “Okay,dah puas?” Sherlina..
“Okay dah puas... jom belajar lagu yang guna piano dulu. Sebab  senang,kita belajar 2 hari cukup ah.. next week dah naik sekolah.. at least kita boleh belajar cari kord untuk lagu yang tak guna piano pula..”
“Eh..lagi 2 hari nak buat apa?”
“Untuk kali kedua kau cuba untuk menunjukkan kebengapan kau!.. Hadoii.. lagi dua hari tu kita rehat kemas barang untuk pergi sekolahlah.. Kau kan nanti naik sekolh jadi budak baru..” Kata Izzahichi kepada sepupunya yang adakalanya cuba menjadi bengap.
“OOOOOOO.. ha’ah lah.. baru aku ingat.. heheh..”
“Dah lah jom mula belajar sekarang..mula dengan lagu let her  go dan kemudian let it go..dua lagu dah cukup rasnya sebab daalam lagu ni semua jenis kord kita akan jumpa..”
Sampai di saat ‘starring at the celling in the dark’..
“LINA!!.. berapa kali aku na cakap?! Kau kena naikkan sikit tonenya!!”
“AHH.. ok ok..” gilos  garang sepupu aku yang seorang ni..
Selepas 3 jam belajar tanpa henti, mereka berhenti sebentar buat seketika untuk solat Asar.
‘Lega, akhirnya ada jugak masa terluang kali ni..’
“Lina.. cukup sampai sini je hari ni... esok last day kita belajar lagu yang ada guna piano dalam lagu kay?
“okey..” yes!! AKHIRNYA aku bebas dari ditaktor NURUL ADDIN IZZAHICHI! J
“Tapi ingat! Esok kita mula awal! Tepat pukul 7:30 sampai pukul 3:00... kita Cuma berhenti untuk makan dan solat sahaja!” Izzahichi memberi peringatan tegas sebelum meninggalkan ruang tamu untuk membantu ibunya menyiapka minum petang.
“Ai ai kapten!” Sherlina membalas dengan senyuman kebebasan terpamer di mukanya.
ESOKNYA...
Tepat jam 7:15 pagi, insan bernama Nurul Addin Izzahichi sudah tercongok di hadapan bilik Sherlina.
“Lina, kau dah siap ke belum? Aku dah nak start ni..” sambil mengetuk –ngetuk pintu bilik Sherlina.
Dalam hintungan kurang seminit, Sherlina sudah keluar sambil di tangannya sebuah novel ‘versus’ tulisan Hlovate.
“Apa yang kau nak pepagi ni? Rasenye belum pukul 7:30 kan?” Sherlina merengus kerana pembacaannya terganggu dengan kedatangan Izzahichi. ‘hisshh spoil mood betullah! Baru ingat nak baca novel sekejap lepas solat .. lepas ni nak kena belajar lagi’ Sherlina merungut di dalam hati kerana sepupunya mengganggunya.
“Aku bukan apa... tapi selalunya aku pergi round taman kat sane tu.. kau nak ikut tak ni?” Izzahichi membalas dengan muka tak berdosa.
“Banyaklah kau punta round! Semalam belajar entah berapa jam entah masih penat, kau nak aku ikut kau pulak? Gagal logik betullah kau!”Sherlina meembalas padu kerana kesan penatnya masih bersisa. ‘sepupu aku dah kena kidnap ke dengan alien ? logiknya entah lari ke mana.. huh!’
“Hahhahah.. yelah yelah” Izzahichi hanya tertawa. Dia faham kepenatan sepupunya yang seoarang tu.. dulu masa dia kali pertama ada kelas piano pun dia penat sampai marah-marah. Mahu tak marah, masa orang tengah penat, masa tu jugaklah orang nak berjalan sana sini.
PANG!
Pintu bilik sherlina dihempas kuat untuk menunjukkan protes kepada Izzahichi. Fuh nasib baik tak patah hidung aku dihempas sekuat-kuat alam tu. Hati Izzahichi berbisik. Nak ketawa pun ada rasanya.
Lantas kakinnya berjalan perlahan ke arah sliding door  sebelum keluar berjogging.





Labels:

Farid Sanullah - Lost | Official Music Video ᴴᴰ
Tuesday, 18 November 2014 | 0 Possible[s]




assalam .. finally keluar pun lagu ni :3

madah yang pernah kutulis :3...
Monday, 17 November 2014 | 0 Possible[s]
assalam.. sebab cerpen Siapa aku masih tak siap :3.. nah saya nak belanja madah jiwang (err =.=) yang penah saya tulis ;) .. enjoy it :*

Aku mengimbas saat itu,
Aku cuba mengingati wajah tenangmu,
aku cuba mengingati suara indah mu,
Namun aku tahu.. aku tidak biisa memutarkan masa masa...

Andai aku dapat memutarkan masa,
aku ingin musim bnga kembali,
Aku ingin melalui saat yang membahagiakan hatiku lagi,
aku ingin engkau tahu mengenai isi hatiku..

aku tidak mahu angin taufan menyapaku lagi,
aku hanya ingin angin lembut menyapa diriku lagi,
aku tidak mauh melalui musim sejuk yang dingin ,
aku tidak mahu engkau pergi begitu sahaja.Pabila mengingatikmu.. hatiku sebak..
aku tidak mahu yang lain menggunakan kata-kata mu,
Aku tidak mahu yang lain mengambil tempatmu disisi hatiu.

kerana bagiku wajahmu terlalu tenang 'tuk diganti,
Fikiranmu terlalu suci,
Engkau terlalu naif dan lurus jika dibanding yang alin.
engkau hampir sempurna..
namum aku tahu tiada manusia yang sempurna.. :')

Tiada sebab aku ingin menukarkan tempatmu dengan yang lain..
meski engkau sudah pergi,
aku masih tak bisa melupakan mu,
kerana engkau tiada gantinya..

await semacam ja?? =.=" . gila jiwang  :3 .. ternyata saya masa ni ada sakit sikit :3 ..
bye wassalam :*


Siapa aku (bab 2)
Wednesday, 12 November 2014 | 0 Possible[s]
Assalamualaikum.. maaf lambat post.. :3 .. banyak sebab. 1. internet lambat(sekarang musim hujan :/)2.Alergik kalau ada internet sikit pun.. komfem tak buat :3.. nevermind.. nah.. saya bagi lagi satu bab :3
BAB 2
Selepas selesai sarapan, Sherlina dan Izzahichi terus bersiap. Kerana kata Pak Long Man, mereka akan terus pergi pada pukul 9:30 pagi. Mereka siap makan sahaja pukul9. Baiklah siap cepat kalau tak memang kelam-kabut mujur mereka sudah mandi. Mereka hanya perlu menukar baju sahaja.
“ Lina! Ichi! Mari cepat ! Kita sudah mahu pergi.” Laung Pak Long Man dari luar .
Terkocoh-kocoh Izzahichi danSherlina yang sedang menyapu bedak.  Mendengar laungan Pka Long Man, merekaberjalan ke bawah. Eh, tak!bukan jalan tapi lari. Sampai sahaja di muka pintu, Izzah menyaarung sandal fipper manakala Sherlina pula menyarung sandal Levi’s nya.
“Okey bah, sudah. Kami sudah siap. Mari pergi” kata izzahichi sambil berlari masuk ke dalam kereta B.M.W bapanya ang sudah berada di  luar pagar.
‘Anak aku, anak aku.. umur dah 14 tahun, tapi masih lambat bersiap.. Lina pun dua kali lima je, sepuluh!’ kata Encik azman alias Pak Long Man di dalam hati sambil tersengih melihat perangai anknya yang tak pernah berubah.
Di dalam kereta..
Pada 5 minit pertama, masing-masing membisu sehinggalah Izzahichi membuka mulut bbertanya mengenai hal pagi tadi. Sebelum menjawab, Sherlina tertawa .
“Kau pehal ketawa sensorang?”
“Tak bile aku ingat balik, serius lawak tengok kau gabah semacam. Hahahahhahahhaha”
“Ha. Ha. Ha. Lawak tak lawak, explain sekarang gak”
I will explainwhen we arrive kay?
No way! Kau explain sekarang kalau tak aku pukul kau guna steringlock    bawah kaki aku ni.”
“Yelah. Sebenarnya, aku nak mintak tolong kau ajar aku macam mana nak cari kord muzik guna piano..”
“Lah, tu je? Tu yang sampai kenakan aku?”
“ha’ahlah tu je lah.. abistu, kau ingat ape?”
Mereka terus berbual-bual seedar tak sedar sudah 1 jam 45 minit mereka berbual. Mereka sampai pada pukul 11:35 pagi. Okay ,Ichi, kamu bawa Lina jalan-jalan di sekolah ni, sambil tu berikan penerangan juga pada Lina mengenai sekolah ni.
“Okay bah, you can trust me”kata Izzahichi sambil menarik tangan Lina.
“Tapi nanti abah call terus datang tau!” Naik seoktraf suara Encik Azman memandangkan anak kesayangannya itu sudah agak jauh.
Semasa berjalan-berjalan.....
“Okey mula-mula apa yang kau nak tahu fasal sekolah ni?”
“Hmm.. nama sekolah? Jenis? Campur ke?budak –budak nya baik tak?” Sherlina mengeluarkan  oney by one soalan mengenai sekolah itu.
“okey, aku jawab semua.. nama sekolah ni sekolah Darul Rayyan. Iojenis swata, asrama penuh. Sekolah ni campur. Budak baik ke tak, atas pandangan kau sendiri sebab aku baru sekolah tak sampai 2 tahun.”
“okey, aku puas.. sekarang,kalau kau anak tahu fasal aku, aku bukak ruang soalan.”
“Kenapa kau pindah sini? Sekolah kau boleh main pindah pindah? Pandai tak budak kat sekolah kau?” tanya Izzahichi  bertalu –talu juga.
Sherlina menarik nafas dan dan membetulkan selendang yang ditiup angin sebelum menjawab soalan sepupunya.
“mula sekali, sebab aku boleh satu seko;lah dengan kau. Sekolah swasta, siapa kesah,hehehe,budak kat sana pandai.. but they’re too anoyying.” Sherlina mengakhiri jawapannya dengan mata dijulingkan ke atas.
“hahahhaha.. biasalah, sekolah swasta, surelah ramai anak orang kaya.. mesti peningkan kau pikirkan perangai yang buat sekolah tu macam sekolah bapak diaorang je?” Izzahichi membalas.
“tahu pun.” Tawa mereka pecah, namun ditahan kerana bimbang mengganggu murid tingkatan 5 yang sedang belajar. Selepas habis masa selama 45 minit mereka luangkan untuk keliling sekolah itu.
“weh, aku lupa nak tanya kenapa namakau Nurul Addin Izzahichi?”
“sebab aku keturunan Jepun-Melayu..habis tu, kau keturunan apa?” Izzah separa menyindir.
“ouh aku? Aku Inggeris” kata Sherlina juga menyindir dan berlawak.
           Tawa mereka pecah bersama. Tiba-tiba telefon Oppo smartphone find 7  izzahichi berbunyi minta diangkat. Lagu rose sebagai ringtone  berbunyi. Izzahichi berbual sebentar dengan pemanggil. Lalu selepas 3 minit berlawan bicara, dia mematikan telefon bimbitnya.
“Eh, Lina, yok balik my abah udah manggilin”
“Hmm, cepat betul dia suruh kita balik” kata Sherlina bernada kecewa.
“Kejadah nya cepat cik kak oi! Sekarang ni dah pukul 12:45 dah! Dah dekat nak zuhur dah!”lantas Izzahichi menayangkan jam di telefon bimbitnya.
“ Hah?!”tangan yang dilingkari dengan jam Bonia yang ditaburi batu pertama itu diangkat tinggi separas mata.
“Cepat nya mas berlalu.. macam baru tadi je aku jalan..” Sherlina masih dengan nadanya tadi;kecewa dan merayu
“Eh,eh..  tak payah buat dramatik dekat sini.. jom cepat!” Izzahichi mula menarik tangan Sherlina yang masih tercongok bak patung cendana itu.
“yolah!” Sherlina menarik tangannya semula.

Mereka berjalan beriring menuju ke kereta bapa Izzahichi semula sambil tertawa. Tanpa pengetahuan mereka,sepasang mata berkaca mata memandang mereka dengan pandangan misteri....

Labels:


Newer Post
Older Post